Over Zetzema verhuur nu

Ate Bouma en zijn vrouw Marjan Faber uit Parrega willen de Zetzema Vloot weer bij elkaar brengen en onderhouden. In 2015 zijn zij van start gegaan om de vloot te redden. De schepen van Zetzema zijn een mooi stuk van Fryslan historisch varend erfgoed en dit mag niet verloren gaan. De vloot bestaat uit negen grote zeiljachten, 2 BM’ers en twee rondvaartboten. De schepen zijn allemaal broertjes en zusjes van elkaar en vertonen gelijkenis met elkaar. Elk schip is herkenbaar aan details en is uniek. De schepen zijn “wereld” bekend in Nederland, want waar de schepen ook komen, er komt zeker iemand aan met de woorden: Dit is zeker een Zetzema!

Sommige booteigenaren weten niet eens dat ze een Zetzemaschip in handen hebben, maar de meeste eigenaren koesteren hun schip en zijn emotioneel als er over gesproken wordt. In de vroegere jaren zijn de schepen vaak verhuurd geweest (vanaf 1932- 1985) aan mensen uit het Westen. De kinderen van deze ouders zijn nu 50-60 jaar en herkennen de schepen omdat ze zo speciaal zijn. Interieur en exterieur zijn in de loop van de jaren onveranderd gebleven. En daarom is het ook zo mooi om deze schepen te behouden.

Zetzema was de eerste (grote) verhuurder in Friesland van deze bijzondere klassiek gelijnde ijzeren zeilschepen. Ate en Marjan zijn druk bezig om de schepen te traceren zodat ze niet bij de schroothoop komen te liggen. Het zijn ijzeren schepen (gebouwd voor en na de oorlog, allemaal geklonken met ijzer en ze behoeven de nodige aandacht. Een aantal schepen moesten gerestaureerd worden en dat heeft veel geld gekost. Er is een boekje uitgebracht met foto’s en de geschiedenis van de vloot. Via steun van de gemeente, provincie, stichtingen, fondsen, donateurs en vrije giften hoopt het echtpaar de kosten af te dekken. Zo kunnen de schepen van Zetzema blijven bestaan. Ook zijn de schepen beschikbaar voor verhuur voor vakanties en bedrijfsuitjes.