Onze droom

Onze droom is om de Zetzemaschepen weer in volle glorie te laten varen op de Friese wateren met mensen aan boord die van zeilen houden! Mensen met of zonder een beperking!

 

“Voor mij is de liefde voor schepen zo’n dertig jaar geleden ontstaan toen ik in het dorp Grou(Fr.) woonde”, vertelt Ate Bouma. “Ik kreeg daar oog voor de mooie lijn van een Zetzema schip. Toen het schip dan ook te koop bleek, was dit de eerste koop van een Zetzema. Toevallig?”, lacht Ate. “Het schip heb ik flink onder handen genomen en er ontstond een ‘mooi plaatje’”.
Zijn vrouw Marjan Faber vertelt verder dat toen zij Ate leerde kennen, ze ook ‘besmet’ werd met de ervaring op het water. “Samen hebben we mooie zeiltochtjes gemaakt op het Friese water en werden mij alle ‘in en outs’ bijgebracht van een Zetzema schip”, vertelt Marjan stralend.

De bijzondere, unieke vloot bleek hier en daar op te duiken in Friesland en Ate bedacht om een reünie te organiseren. Vanuit die gedachte begon een zoektocht naar de eigenaren van de schepen. Hierbij ontstonden mooie, nieuwe contacten, met een gezamelijke liefde voor deze schepen.

Echter sommige schepen hadden achterstallig onderhoud en enkele eigenaren zagen af van deze enorme klus. De droom ontstond. Ate voelde de missie de schepen te willen ‘redden’ en dit stukje erfgoed te willen bewaren, zodat ze niet op de schroothoop terecht zouden komen.
Marjan, werkzaam in de ouderenzorg, begeleiding van mensen met een beperking en betrokken met de kwetsbare mens, had het idee om ook anderen (mensen die om welke reden dan ook wel iets moois verdienen), te laten meegenieten op een klassiek schip, op het Friese water.

Onze Crowdfundingsactie (18 nov 2016) is gestart om deze droom werkelijkheid te laten worden!