De Kemphaan! Blinder!

De Kemphaan! Blinder!

De Kemphaan werd in 2006 naar de zijkant van het woonhuis geplaatst. Door zwaar transport gereden en gekraand. Het kon allemaal net. Tien jaar lang had het geliefde schip “op het droge” gestaan en was het beschermd tegen weer en wind. Nu in volle glorie gerestaureerd!

Ate was bezig met de zoektocht naar de Zetzemaschepen en via via kwam hij erachter dat de voorzitter van de wedstrijdcommisie SKS Skutsjezeilen, de broer was van de eigenaar van de Kemphaan.

Jelle belde Ate met de verlossende woorden: ja het is een Zetzema en het is De Kemphaan. Blijdschap volop want er was een verloren gewaand Zetzema schip gevonden! Yes!!!!

Een week later toog Ate naar Dachten en daar lag ze…..het was liefde op het eerste gezicht.

Ate kreeg de kans van Jelle en Tieteke om het schip ter plaatse te restaureren en “het kindje” weer in de oude stijl te herstellen. Jelle had de hele binnenkant leeg gehaald en alles goed weggezet zodat bijna alle stukken teruggezet konden worden of gebruikt werden voor mallen.

Ook de oude blikken gingen weer mee aan boord totdat Tiekeke dat zag en gelijk de oude blikken claimden omdat er veel herinneringen aan kleefden. Ze staan nu in haar huis te pronken.

De restauratie van de Kemphaan is bijna gereed, alleen nog het houtwerk aan de binnenkant behoeft aandacht.

Ook was het de droom van Jelle en Tieteke om het schip weer in volle glorie op de Friese wateren te laten
varen, met een prachtig, maatschappelijk doel. Jelle seit: De skippen moatte wer fare, blinder!!! Oer de Marren en troch it Heitelan! (vertaling: Jelle zei: de schepen moeten weer varen, verdorie. Over de meren en door het vaderland!)

 

boot-057 boot-068boot-062

 

20160518_14012420160518_13363520160518_163922